POSLEDNJI EVROPSKI KRALJEVI RATNICI

NOVA EPIZODA SVAKE SREDE U 21.00H

INTERAKTIVNA MAPA

INTERAKTIVNA MAPA

14. oktobar 1066.
Ujedinjene normanska, brajtonska i francuska vojska, predvođene Vilijamom Osvajačem, porazile su Anglosaksonce u bici kod Hejstingsa, 30 dana nakon invazije na Zaliv Pevensej. Iscrpljena bojnim bitkama na severu i jugu, vojska Kralja Harolda II predaje se pred napadačima. Iako slabog otpora na početku, branioci zadržavaju svoju prednost, uprkos pojačanjima na Brdu Senlak. Prema navodima istoričara, situacija se preokrenula onog trenutka kada se Vilijamova vojska pretvarala da se povlači, a onda iznenada počela da napada svoje gonioce. Kralj umire nakon sto ga je strela pogodila u oko.
Londonska kula
Vilijam Kopile postaje Vilijam Osvajač. Novi kralj naredio je izgradnju kule koja bi služila kao utočište kada to bude bilo potrebno. 1077. godine u Londonu je izbio ogroman požar, pa su oštećeni bedemi kule zamenjeni kulom od kamena. Kamen je donet iz Normandije, a kula postaje moćan simbol Vilijamove vladavine gradom.
1045. godina
Harold III Hadrada, koji će kasnije pokušati da nasledi engleski presto, nakon smrti Edvarda Ispovednika, vraća se u Norvešku, nakon dugog perioda provedenog u izgnanstvu, i nastavlja zajedničku vladavinu Norveške, a 1048. godine postaje i njen samostalni vladar. Pre toga, Harold III bio je u službi Vizantijskog carstva, čak se i u njegovo ime borio kao plaćenik u Africi.
25. septembar 1066.
Harold III Hadrada je, nakon invazije na severnu obalu Engleske i nekoliko inicijalnih pobeda, poginuo u bici kod Stamford Bridža, nakon što ga je pogodila strela – doživevši istu sudbinu kao i njegov osvajač Kralj Harold II Gudsvin. Saveznik Haralda III, Tostig Gudvinson, kraljev brat, takođe umire uskoro.
4. avgust 1060.
Francuski kralj Henri I umire. Njegov sin Filip u vreme kraljeve smrti imao je samo 8 godina. Tokom godina koje su prethodile njegovoj smrti, Henri I je stvorio savezništvo sa Džefrijem II, anžujskim grofom, sa kojim se borio pored Vilijama Kopileta. Nakon kraljeve smrti, Boldvin V, flandrijski grof, nasledio je presto kao suvladar, budući da je Filip bio suviše mlad da bi sam vladao. Preminuli kralj je bio Boldvinov tast, dok je sam Boldvin bio rođak Princa Vilijama Kopileta. Šest godina kasnije, Vilijam je prihvatio da njegov rođak napadne Englesku.
30. septembar 1061.
Biskupa zvanog Anselmo di Baggio - Aleksandra II, kardinali su, nakon smrti Nikole II, imenovali za papu. Međutim, ni ovo nije prošlo tako glatko. Određeni predstavnici plemstva obratili su se Henriju IV, nemačkom kralju koji je želeo da imenuje papu i odabere Pitera Kadalusa od Parme za tu funkciju, a koji potom uzima ime Honorius II i odbija da ispoštuje odluku Augsburške komisije 1062. godine, koja je potvrdila da je papa Aleksandar II. Sledi čitav niz borbi, Aleksandar na kraju pobeđuje, podržan od strane Normana, između ostalih. Godinu dana kasnije, odigrao se Prvi krstaški rat i pet godina nakon toga Aleksandar je dao svoj blagoslov Vilijamu za marš na Englesku.
1058. godina
Boleslav II Velikodušni postaje Vojvoda od Poljske. Godinu dana kasnije, papa Nikola II, u želji da dobije nezavisnost od Svetog rimskog carstva, izdaje dekret o odabiru papa. Kasniji sukob Carstva i papa bazira se na želji za samostalno imenovanje biskupa. Boleslav staje na stranu pape, što u velikoj meri olakšava njegov dolazak na presto Poljske, 1076. godine.
1085. godina
Vilijam Osvajač sprovodi prvi popis u istoriji Engleske. Dokument koji je tada nastao svedoči, između ostalog, o prihodima od određenih imanja, njihovim pripadajućim nepokretnostima (mlinovima, pašnjacima, šumama), a navodi i podatke o populaciji i njenom broju. Zahvaljujući ovome, danas imamo jasnu sliku o stanju nacije tokom njegove vladavine.
Decembar 1066.
Muslimani sprovode masakr Jevreja u Granadi. Muslimani su dominirali Iberijskim poluostrvom od invazije istog 1711. godine. Ipak, tokom dugog niza godina, trajao je period relativne tolerancije, koji je bio propraćen cvetanjem umetnosti i nauke. Kako dinastija Umajad polako počinje da slabi, prihvatanje drugih religija takođe počinje da se smanjuje. Sa dolaskom fanatične dinastije Almoravida, počinje period nasilja i prisilnog preobraćanja u islam.
Jul 1054.
Počinje kanonsko odvajanje između Rimokatoličke i Pravoslavne crkve. Istočna crkva proglašava sopstveno odvajanje od zapadne crkve. Mimoilaženje povodom prirode obreda trajalo je već neko vreme, ali upravo se ovaj čin smatra zvaničnim početkom raskola između istočne i zapadne crkve.
1064. godina
Ceremonije se održavaju u novoobnovljenoj katedrali Gnjezno, koja je ozbiljno ruinirana 1038. godine, tokom invazije češkog princa. On je takođe uništio i opustošio veliki deo poljske teritorije. Pored toga, Silezija i Mala Poljska potpadaju pod vlast Češke. Šteta koju je on naneo Poljskoj bila je katastrofalna po naciju.